Nieuws en actuele informatie
 vanuit het Digital Inclusion Lab

Blijf op de hoogte van de projecten van het Digital Inclusion Lab! Op deze pagina wordt al het nieuws rondom de verschillende projecten gedeeld. 

Historische begrippen over geletterdheid (deel 3)

In dit derde deel bespreken we vanuit historisch perspectief diverse functionele aspecten van geletterdheid, en wordt laaggeletterdheid in relatie tot deze verschillende talige elementen genuanceerd en vergeleken met digitale geletterdheid.
Laaggeletterdheid

Historische begrippen over geletterdheid (deel 2)

In dit tweede deel wordt ingegaan op wat laaggeletterdheid inhield in verschillende historische periodes, in hoeverre het een beperking was om te functioneren in de samenleving, en hoe de relatie werd gezien tussen laaggeletterdheid en digitale laaggeletterdheid.
Laaggeletterdheid

Historische begrippen over geletterdheid

Dit is deel 1 van een serie blogartikelen over de geschiedenis van laaggeletterdheid in relatie tot digitale geletterdheid.

Digitale Inclusie van Laaggeletterden – Artikel Bibliotheekblad

Interview met Alexander Smit over de digitale inclusie van 'laaggeletterde' burgers in het Bibliotheekblad

Digitale Inclusie in Actie: Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Groningen

Op 20-11-2023 heeft het Digital Inclusion Lab bijgedragen aan het werkbezoek van onder andere Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Directeur-Generaal Digitalisering Eva Heijblom, en Beleidsmedewerker Eva de Valk aan Groningen. 

Nieuwe publicatie: ‘Scary, but Fun’

Onlangs is het boek 'Children's Media Yearbook 2023' verschenen. In dit boek hebben onderzoekers Denise Mensonides, dr. Anna Van Cauwenberge en prof. dr. Marcel Broersma een hoofdstuk gepubliceerd over hoe kinderen spelenderwijs digitale risico's verkennen.

Oproep voor artikelen: praktijken van digitale in- en uitsluiting in het dagelijks leven

Wij zijn opzoek naar wetenschappelijke onderzoeken die zich richten op de dagelijkse ervaringen van burgers met digitale in- en uitsluiting, met de nadruk op de praktijken en tactieken waarmee burgers omgaan met de toenemende digitalisering van hun dagelijks leven. Deadline om abstracts in te sturen is 15-07-2023!

Publicatie artikel in Weizenbaum Conference Proceedings

Met trots delen wij mee dat het artikel ‘Digitale inclusie van laaggeletterde burgers: het problematiseren van de sequentiële benadering binnen de digitale kloof’ onlangs is gepubliceerd in de Weizenbaum Conference Proceedings: Digitale Soevereiniteit – Interventies voor een open digitale toekomst.

We zijn live!

Het Digital Inclusion Lab heeft een nieuwe website! Zo zijn we beter te vinden en kunnen we de resultaten van onze projecten nog beter delen.